Comfort: vanzelfsprekend toch?

Tijdens gesprekken met klanten komt regelmatig de opmerking voorbij: "Domotica is puur luxe en comfort. Ik heb het eigenlijk helemaal niet nodig". Maar is het echt een luxe-artikel? Of voegt het misschien toch iets toe aan je leven?

 

Mobieltjes en auto’s

Ik zag laatst een prachtig filmpje op YouTube waarin mensen in 1999 werden gevraagd of ze een mobiele telefoon hadden. Op zijn zachtst gezegd was het een hilarisch filmpje. Veel mensen zagen het nut er niet van in. Argumenten om niet over te stappen varieerden van “ik heb het niet nodig want niemand belt mij” tot “het lijkt me verschrikkelijk om altijd bereikbaar te zijn” en “als mensen met mij willen communiceren dan schrijven ze maar een brief”.

Ik denk als je dezelfde mensen nu zou vragen of ze een mobiele telefoon hebben dat ze allemaal bevestigend zouden antwoorden. Het is zelfs zo vanzelfsprekend dat we nu lachen om het filmpje van toen. Met dezelfde vanzelfsprekendheid geven we flinke bedragen uit aan auto’s met de allernieuwste snufjes. Elektrische ramen, boardcomputer, touchscreen, navigatie, airconditioning, cruise control, slechts een greep aan functionaliteiten die tegenwoordig bijna allemaal standaard in een auto zitten. Alleen bij de zogenaamde budgetmerken als Dacia is er een mogelijkheid om een instapmodel zonder airco en elektrische ramen te bestellen. Het gebeurt echter vrijwel nooit. En je hoort bijna nooit iemand roepen dat het niet nodig is. Blijkbaar is er een bepaalde ondergrens van comfort die voor iedereen zo vanzelfsprekend is dat je er niet eens meer over na hoeft te denken.

 

Thuis

Waarom stellen we dan niet dezelfde eisen aan ons huis? Qua technische ontwikkeling kan het allemaal. Qua budget wordt alles ook steeds toegankelijker. Toch ken ik niemand in mijn directe omgeving die in zijn huis diverse temperatuurzones heeft. Als de verwarming in de woonkamer brandt, brandt hij in het hele huis. Anders moet je de radiator in de betreffende ruimte handmatig uitzetten. Om over airconditioning maar te zwijgen. Ook ken ik niemand met elektrische gordijnen of centraal gestuurde verlichting. Om over domotica maar helemaal te zwijgen. Onbekendheid kan het niet zijn, want als enthousiaste verkoper van domotica-systemen weet iedereen in mijn omgeving echt wel wat er mogelijk is met domotica. Ook budget is in veel gevallen niet het knelpunt. En toch ziet men het nut er niet van in. En dat verbaast me.

 

Nut

Als ik mensen vertel hoe domotica het leven comfortabeler maakt, zie ik overal enthousiaste blikken. Een scenario nachtwandeling waarbij de verlichting naar het toilet gedimd aangaat als het nacht is en automatisch weer uit gaat, een vakantiescenario waarbij het lijkt alsof je huis bewoond is zodat je potentiële dieven afschrikt, op afstand op je camera’s zien of er ingebroken wordt – om vervolgens alle verlichting aan te zetten….. dit is slechts een kleine greep uit de mogelijkheden als je een domoticasysteem hebt. Domotica wordt nu vaak geassocieerd met zorg, hoge prijzen en overdreven comfort. Comfort dat eigenlijk niet nodig is. Of doen we onszelf dan tekort? Ik wil zelf ook wel een centraal aan/uit knop in mijn huis waarmee ik 200 tot 400 euro op jaarbasis bespaar aan energiekosten. Bovendien hoef ik dan niet elke keer mijn huis door te lopen om te kijken of niemand het licht heeft laten branden. Ook wil ik wel een weerstation dat er voor zorgt dat mijn ramen automatisch dichtgaan op het moment dat het regent (om weer open te gaan als het droog is en zodoende te zorgen voor een fris binnenklimaat). Een koppeling met mijn verwarmingssysteem zodat ik niet onnodig stook is dan ook handig. Dit zorgt er bovendien weer voor dat ik verschillende temperatuurzones in mijn huis heb. Zo kunnen mijn dochters tot diep in de nacht in hun slaapkamer studeren, terwijl ik lekker koel en comfortabel al in mijn bed lig te slapen. Ik wil ook wel een appje op mijn telefoon waarmee ik de haard aan en uit kan zetten zonder dat ik de hele tijd hoef te zoeken naar de afstandbediening. Met domotica is het allemaal mogelijk.

 

Wat is comfort waard?

En is het dan duur? Niet persé. Maar dit laat ik graag ter beoordeling aan jou over. Alle functies die ik noemde variëren van € 100,- tot € 2.500,- in prijs. Daarvoor krijg je dan ook wat. Als je eenmaal het basisbedrag van de centrale installatie hebt geïnvesteerd is elke extra functie relatief betaalbaar. Je bespaart vervolgens energie, je huis wordt veiliger, makkelijk te bedienen en je krijgt vooral meer comfort. Heel veel meer comfort. Hoeveel is je dat waard? Als je ziet welke functies standaard in onze auto’s zijn opgenomen en wat de gemiddelde waarde hiervan is zou je verwachten dat het ons heel veel waard is. Helemaal als je bedenkt hoeveel tijd je in je auto doorbrengt en hoeveel tijd in en om je huis. Wordt het niet tijd voor een nieuw filmpje waarin we vragen aan mensen of ze thuis een domoticasysteem hebben? Misschien lachen we in 2030 dan net zo hard om een Youtubefimpje uit 2017.

 

PS Het filmpje uit 1999 wil ik je niet onthouden. Veel kijkplezier!