Home domotica

Er zijn verschillende termen in omloop als het gaat om domotica: home domotica, smart home, home automation, slimme woning, huisautomatisering. Veel mensen bedoelen er hetzelfde mee: maak je huis "slim" zodat techniek met je mee gaat denken en het leven aangenamer, makkelijker, duurzamer en/ of veiliger wordt. Voor veel mensen lijkt domotica echter een luxe. Iets voor de hele rijken of iets voor in de toekomst. Toch wordt domotica of home automation steeds meer een realiteit. Denk maar aan de slimme thermostaat en aan lampen die op een tijdklok zijn aangesloten. Domotica gaat nog een stapje verder dan dat. Zonneschermen die automatisch dicht gaan wanneer de temperatuur boven een bepaald aantal graden uitkomt en op afstand je bad vol laten lopen met een druk op de knop. De intercom bedien je vanaf je tablet en met een druk op de knop tover je een complete thuisbioscoop tevoorschijn.

Vakantiestand

Ga je op vakantie? Dan zet je met domotica met een druk op de knop jouw woning in vakantiestand. De thermostaat gaat lager, de gordijnen openen en sluiten op gezette tijden, de verlichting gaat aan en uit. Je huis lijkt dus bewoonbaar wat de kans op inbraak aanzienlijk verkleint. En alles is te bedienen vanaf jouw vakantieadres.

Energiebesparing

Naast extra veiligheid kan domotica ook zorgen voor energiebesparing. Lichten die bij afwezigheid automatisch dimmen of uitgaan, zelfdenkende zonneschermen die de warmte buiten houden waardoor de airco uit kan blijven of een thermostaat die zelf terugschakelt als het huis verlaten is. Of wat dacht je van een knop bij de voordeur die in een keer alle overbodige apparatuur uitschakelt? Dat bespaart een boel energie en geld.

Hoe eerder, hoe beter

Heb je (ver)bouwplannen en wil je graag een domoticasysteem? Neem dan in een vroeg stadium contact met ons op. Hoe eerder hoe beter. We kunnen dan zorgen voor de beste oplossing zonder dat daar later nog extra kosten bijkomen. Als alles meteen bij de bouw gerealiseerd kan worden kan dat veel kosten besparen. 

 

Naar de hoofdpagina